Branje Knjižnica Krošnje Dogodki Prijatelji Kontakt Arhiv
Facebook
 
       
English


Wellness pod hrastom.
Ob ribniku je doma odskočna deska v svet lepo napisanega in narisanega.Glavno enoto Knjižnice pod krošnjami najdeš med tremi za Tivoli značilnimi objekti. Ribnik je bil nekoč drsališče, danes pa je odlična tarča za utrujene oči in za neumorne ribiče. Ob njem stoji v čolnarno preoblečena kavarna in slaščičarna, odlična postaja za vse osvežitve željne sprehajalce. Izpod krošnje knjižnice lahko pogled popaseš tudi na mestni vrtnariji oz. tivolskem Rastlinjaku z botaničnim vrtom. V njem je Knjižnica pod krošnjami prezimila in tam jo najdeš tudi v primeru slabega vremena!


Čas za listanje: petek, sobota in nedelja od 10h20h.
Vsak petek ob 17h tudi Odprta krošnja,
Vsak petek ob 18h pa Bralna glasba v živo.
Preveri lokacijo na mapi.


Pristajališče pod kostanjem.
Čisto na vrhu mesta ponujamo nekoliko drugačen razgled nad Ljubljano.
Krošnje tu gori so videle že pol sveta in  govorijo tudi tuje jezike. Posebej za vedoželjne obiskovalce iz drugih mest ponujajo prevode slovenskih avtorjev ter izbor knjig o Ljubljani in Sloveniji v več jezikih.

Na griču sredi dreves stoji Ljubljanski grad, edini deželni grad na Slovenskem in naša najbolj obiskana turistična atrakcija. Ljubljančani vanj vstopimo  predvsem takrat, ko nam to veleva srce: od 90-ih let prejšnjega stoletja si v njegovih dvoranah dahnemo usodni "da" in živimo srečno do konca naših dni.Čas za listanje: petek, sobota in nedelja od 10h−20h.
Preveri lokacijo na mapi.


Knjižnico na gradu postavljamo v sodelovanju z JZ Ljubljanski grad.


Časopisnica na mestni plaži
Parkirano med vodo in sonce, je branje užitek nebeške sorte.
Najbolj očarljive zgodbe mesta so povezane z nabrežji Ljubljanice. Od tu pogled uhaja na grad in tržnico, prime gospoda Plečnika za brado in se zapodi na potep med arhitekturnimi biseri.  Tromostovje je za ene popek, za druge srce mesta. Tu se srečata dve Plečnikovi urbanistični osi, vodna os in os med Rožnikom in ljubljanskim gradom. Z bralne in razgledne ploščadi nad Ljubljanico lahko zreš na tržnice ter na most z ne najbolj poetičnim imenom. Ena najnovejših pridobitev mesta je hitro postala priljubljeno zbirališče, srečevališče in počivališče.

Ob sobotah se na ploščadi nad Ljubljanico prileže kava, domači in tuji časopisi, zahtevne in nezahtevne revije ter majhen, a slasten izbor knjižnih novosti.

Čas za listanje: sobota od 10h20h.
Preveri lokacijo na mapi.Počitnice ob smaragdni reki
Borov gozdiček in na travi razmetane blazine in stolčki, v senci pa poplesuje mreža za poležavanje.
Naša knjižnica bo po sedmih letih navdihujočih avantur letos prvič prepotovala Goriško. Vesela bo, če se ji pridružiš in z njo preživiš kakšno od številnih bralnih zabav.

Julija se bo zadrževala v borovem gozdičku v centru Nove Gorice.presledek. Avgusta se bodo šle knjige hladiti v Kanal ob Soči, konec avgusta pa bo potepanje po goriškem Knjižnica pod krošnjami zaključila čez mejo, v sosednji Gorici.

Program bo objavljen na www.knjiznicapodkrosnjami.si.
Preveri lokacijo na mapi.


Bralno gnezdo pod vrbo.
Ob Ljubljanici knjige plešejo svoj najlepši ples.
Lokaciji, kjer se je zgodba Knjižnice pod krošnjami pravzaprav začela, se z vrbami žalujkami klanjamo prav do Ljubljanice. V tančico njihovih vej skrit Trnovski pristan je bralni azil za vse, ki radi berejo v miru, s pogledom na Ljubljanico in račke v njej.

Nabrežje, kjer so nekoč iztovarjali podpeški kamen, je Jože Plečnik leta 1936 prekril z atraktivnimi kamnitimi terasami. Za branje še posebej priporočamo nove in prostorne klopi, na katerih lahko poležavaš tik ob vodi, kot v časih, ko je bila Ljubljanica še kopališče.

Čas za listanje: petek, sobota in nedelja od 10h20h.
Preveri lokacijo na mapi.Kavarna pod platano.
Košček, kjer lahko sredi Ljubljane tudi malo pozabimo nanjo, si razrahljamo vezalke in odpremo knjigo.
Park Tabor tudi to sezono del svoje trate posveča ljudem v najboljših letih, da na njih prisluhnejo glasnim branjem  in se izkušeno lotijo knjižnih novosti. Park Tabor obkrožajo zanimive stavbe: opečnata cerkev Srca Jezusovega gleda na veličastni Sokolski dom arhitekta Ivana Vurnika. Pomembni vogal zaseda Dom upokojencev Center-Tabor in pred njim vodnjak kiparja Franceta Rotarja. 505 oskrbovancev doma se odlično ujame z visokoraslimi platanami, preizkusi se tudi sam v aktivnem dremanju ob zajetnem kosu beletristike.
Letos je park tema raziskovalk urbanih prostorov in se v njem odvija projekt Revitalizacija parka Tabor, šarmantno zaporedje zanimivih prispevkov na temo druženja in uživanja v mestu.

Čas za listanje: julij in avgust,  Petek, sobota in nedelja med 10. in 17. uro
+ Vsak petek od 10.3011.30 glasno beremo za bralce v letih.
Preveri lokacijo na mapi.

Knjižnico v parku Tabor postavljamo v sodelovanju z ekipo prostoRož.


Park Tivoli,
Wellness pod hrastom;
PET, SOB, NED (10h – 20h)
Ljubljanski grad,
Pristajališče pod kostanjem;
PET, SOB, NED (10h – 20h)
Trnovski pristan,
Klub pod vrbo;
PET, SOB, NED (10h – 20h)
Petkovškovo nabrežje,
Časopisnica nad Ljubljanico;
SOB (10h – 20h)
Park Tabor,
Kavarna pod platano;
julija in avgusta, PET, SOB, NED (10h – 20h)
Gostovanje Goriško
 
 

Knjižnica pod krošnjami 2011
Ljubljana, 27. maj−28. avgust
5 brezplačnih bralnih otokov

+ poletno gostovanje na Goriškem
+ zimska branja po različnih kotičkih Ljubljane

V primeru slabega vremena nas ni.